SU-økonomi

Det er ingen hemmelighed at mange studerende bøvler med økonomien, når de skal overleve på SU. Der er mange udgifter til mad, sociale arrangementer og bøger som skal betales. Kort sagt er det næsten umuligt at leve uden et deltidsjob ved siden af.

Bolig

En af de største problemer for unge studerende er, at finde en bolig der er til at betale. Hvis man studerer i en af de større byer som København eller Aarhus er det næsten umuligt at finde en bolig til under 6000 DKK månedligt, hvilket svarer ca. til den SU de fleste studerende modtager som udeboende. Nogle er heldige og få kollegieværelser med en husleje på helt ned til 1000 DKK. Andre søger hjælp hos deres forældre og får forældrekøbte lejligheder. Nogen er endnu heldigere og køber selv en andelsbolig i en sund forening, men langt de fleste døjer med mange dyre værelser i mange dyre boliger.

Mad

Et andet element som de unge mennesker har problemer med, er balance af mad økonomien. I realtid er inflationen steget helt vildt på det seneste og det sker uden en stigning i SU’en. Maden er blevet dyrere, men de unge er ikke blevet rigere. Det er naturligvis et problem, da mand som ung igen må omlægge sit madbudget. Og hvis man så ender med at skulle spise havegryn og pasta med ketchup, frem for lækre stykker smørrebrød og andet, ja så har man en elendig kost og mister energi – hvilket kan gå ud over ens engagement og studie.

Løn

Det er altså umuligt at leve kun på sin SU, hvis man er udeboende. Derfor skal man have et deltidsjob ved siden. Og det er lettere sagt en gjort. På nogle studier har man bedre mulighed for at tage tid af til at arbejde. Med andre har man mange eksamener og fremmødepligt, hvilket betyder at man må ofre sine weekender på det. 

2 comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.